De Nieuwe Kerk en Stichting Julius Leeft! presenteren: De Suriname Monologen. Zes bijzondere voorstellingen waarin bekende acteurs in de huid kruipen van kopstukken uit de Surinaamse geschiedenis.

Datra mi wan’ aksi wan sani’ is een monoloog over de eerste zwarte, vrouwelijke dokter van Suriname Sophie Redmond (1907–1955). De koto dragende dokter gaf gratis consulten aan wie maar wilde in haar praktijk thuis, op straat en in haar radioshow. Ze maakte Surinamers bewuster over onder andere politiek, waar ze zo’n hekel aan had, maar ja, er verandert niks als niemand stemt. Daarom gaf ze gevraagd en ongevraagd advies aan iedereen, met als doel om alle Surinamers en vooral vrouwen te empoweren om trots te zijn op hun cultuur en hun land. Toch blijken al haar projecten niet genoeg. Om echte fundamentele verandering te brengen, zal ze mee moeten doen met de machthebbers en de politieke spelletjes. Ze besluit om zichzelf verkiesbaar te stellen, met alle gevolgen van dien.

Makers

Spel Dorothy Blokland
Tekst Ayden Carlo
Muziek Harto Soemodihardjo (muzikale regie, gitaar) | Jeannine la Rose (zang) | Gerda Havertong (zang) | Anna Makaloy (zang) | Walter Muringen (trompet)
Regie John Leerdam

Boek

Alle monologen zijn te lezen in het boek ‘De Suriname-monologen
Kopstukken uit de Surinaamse geschiedenis
‘, uitgegeven door De Geus.