Stiekem queerfeestje van Shakespeare wordt genderfluïde muziekspektakel

Theatergroep Aluin heeft schrijver Ayden Carlo gevraagd om Twelfth Night te bewerken tot een genderfluïde komedie van nu. Zoals Shakespeare het misschien eigenlijk had willen schrijven, maar wat in die tijd niet kon.

In deze nieuwe versie spoelt hoofdpersoon Cesario aan op Illyrië. Daar ontdekt hij al snel dat dit weleens de plek kan zijn waar hij echt zichzelf kan zijn. Dit geeft hem zelfvertrouwen, zoveel zelfvertrouwen dat hem dit direct een baan oplevert bij hertog Orsinio. Orsinio is verliefd op Olivia, maar zij ziet hem totaal niet staan. Cesario wordt gevraagd om met zijn talent als woordkunstenaar Orsinio’s liefde over te brengen aan Olivia. Dit doet hij zo goed en met zoveel overtuiging dat Olivia compleet van haar stuk wordt gebracht.

Romantische Komedie

De romantische komedies van nu zijn schatplichtig aan de romantische komedies uit Shakespeares tijd. Personages die halsoverkop verliefd worden, grote misverstanden of deze liefde wel wederzijds is en de heerlijke ontknoping op het eind, maken het een onverslijtbaar genre. Dat deze liefdesverhalen voor het grootste deel beperkt worden tot een -boy meets girl- situatie, werd met Twelfth night door Shakespeare al betwist, dus hoog tijd om verder te gaan op deze ingeslagen weg.

Twelfth Night tourt vanaf eind januari 2023, check hier de speeldata.

Credits

Regie Victorine Plante
Tekst Ayden Carlo
Spel Jaike Belfor | Sharlee Daantje | Jilles Flinterman | Floyd Koster en  Sacha Muller.
Muziek Willem Friede
Choreografie Christle Tjon a Man
Kostuums Anouk van Schie
Beeld/Decorontwerp Marcel Dolman
Lichtontwerp Benno Barends
Productie Inez van der Werf

Media

De Volkskrant | Charismatische cast maakt geweldige queer-versie van Shakespeares ‘Twelfth Night’
Theaterkrant | Een genderfluïde romcom met een prikkelende levensles aan het eind
De nieuws BV | Jaike Belfor in Shakespearevoorstelling ‘Twelfth Night’